När man vill titta på djur och föremål på långt håll så behöver man en kikare. Vad är då en kikare och vilken typ ska man välja? För att veta det så ska vi titta på lite kikare fakta. Det finns för det första olika sorters kikare. Den första är den galileiska kikaren, vanligen känd som teaterkikare. Det är en ganska liten och lätt kikare i enkel konstruktion som oftast är begränsad till fyra gångers förstoring. En annan är prismakikaren. Under den här kategorin hittar vi sportkikare, fältkikare och marinkikare. Dessa är betydligt mer avancerade och ger hög förstoring.

Ibland har marinkikare till och med en inbyggd kompass så att man kan ta ut riktningen till föremålet man tittar på. Det finns också kikare med Porro prisma. De tillverkas med ett särskilt glas och ger också hög förstoring. Eftersom kikaren tillverkas för att vara så stabil som möjligt och visa bilden skarpt, så blir den ofta lite tung att bära med sig. I gengäld får man en kikare i väldigt hög kvalitet. För den som är lite bekväm och vill ha en kikare som är lätt att ställa in så kan en digitalkikare vara ett bra val. Fler intressanta kikare fakta för den som ska gå på fågelskådning kan vara att det i moderna kikarna finns fotoadapter. Det innebär att man kan koppla både smartphones och kameror till kikaren och fotografera på höga brännvidder.

Stjärnkikare

Om du vill använda en kikare för att titta på stjärnorna så behöver du ett astronomiskt teleskop. De tar in mer ljus och kan därför ge mycket hög förstoring med skarpa detaljer. Det är fascinerande att titta på planeter och stjärnhopar, men det kan vara svårt att hitta enstaka stjärnor om man söker efter en speciell stjärna. Då kan det vara roligt att känna till lite kikare fakta om teleskop. Det finns nämligen vissa teleskop som har en motor med så kallad Goto-funktion. Den funktionen hjälper dig att hitta det du vill se i rymden. Kikare är praktiska, roliga och komplicerade och när man känner till lite kikare fakta så blir det mycket lättare att hitta den kikare som man behöver.

(Visited 629 times, 1 visits today)